Törökország: Törökméz, az igazi török csemege

Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1780 fő
  • Képek - 690 db
  • Videók - 1697 db
  • Blogbejegyzések - 182 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 371 db

Üdvözlettel,

Törökország Egzotikus Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1780 fő
  • Képek - 690 db
  • Videók - 1697 db
  • Blogbejegyzések - 182 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 371 db

Üdvözlettel,

Törökország Egzotikus Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1780 fő
  • Képek - 690 db
  • Videók - 1697 db
  • Blogbejegyzések - 182 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 371 db

Üdvözlettel,

Törökország Egzotikus Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1780 fő
  • Képek - 690 db
  • Videók - 1697 db
  • Blogbejegyzések - 182 db
  • Fórumtémák - 26 db
  • Linkek - 371 db

Üdvözlettel,

Törökország Egzotikus Világa vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Törökországról sokaknak még mindig Jumurdzsák beve ugrik be elsőre, de egy nagyszerű regényen kívül rengeteg jó dolgot köszönhetünk egykor volt ellenségeinknek:) Ilyenek a hastánc, a fürdőkultúra, jó néhány jövevényszavunk, zenei hatások, rózsakertek, és nem utolsó sorban a török konyha gyöngyszemei. A leghíresebb a török ínyencfalatok közt talán a mézédes törökméz, amelyet nem csak Törökországban, vagy az itteni vásárokon kóstolhatunk, de akár mi magunk is elkészíthetjük. Következzen a legendásan ehetetlenül édes Törökméz receptje!

 

 

network.hu

 Hozzávalók:

 

1 tojás fehérje

18 dkg méz

30 dkg mandula

30 dkg cukor

2 ek langyos víz

 

 

 

 

A cukrot elkeverem a vízzel, azután egy lábosban a mézzel együtt addig főzöm, amíg el nem olvad. Ha eltűntek a cukorszemcsék, még jó tíz percig forralom takaréklángon, majd hagyom hűlni.

 

 

Ezalatt felaprítom a mandulát, és egy serpenyőben megpirítom. Azután jó kemény habbá verem a rtojásfehérjét, majd óvatosan hozzákeverem a mézes masszát. Azután egy tepsit kibélelek két réteg sütőpapírral, beleöntöm a mézet, a tetjére szórom a mandulát, és egy éjszakára a jhűtőbe teszem. Másnap már simán vágható nedves késsel!

 

Címkék: egri csillagok hagyaték hagyomány jumurdzsák méz mézes recept török török kultúra törökméz törökország

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Fonalas Etelka üzente 13 éve

Török méz--- Törökországban, legalábbis ahol a rokonaink élnek, nem ismerik a nálunk törökméznek titulált édességet. Olyannyira nem, hogy én innen vittem ki, és még úgy sem derengett nekik, hogy ismerniük kellene.

Válasz

Törek Anna üzente 13 éve

Nem ezt hívják havlának? Vagy az megint más?

Válasz

Mészáros Monika üzente 13 éve

én nem sok török édességet kóstoltam,de az mind nagyon(túl) édes és émelygős volt,nem nekem való...

Válasz

Serfőző Éva üzente 13 éve

Én mindkettőt kipróbálom, köszi a recepteket!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Én máshogy ismertem ezt a receptet, nem tojásfehérjével, hanem szódabikarbónával. A karamellbe szódabikarbónát kell szórni, ez felhabosítja. Szilikon sütőalátéten kell kihűteni, aztán össze lehet törni.

Válasz

Pongrácz Lászlóné üzente 13 éve

Gabrielle szia !
Nekem kizárólagosan tetszik ez a recept,ez nem a magyarságunkról szól. Én már megettem a kenyerem javát, és gyerekkoromra emlészem minden vásár alkalmából , törökmézet és egyéb nyalánkságokat vettek szüleink.
Nem mulhatott el egy vásár, törökméz nálkül.Tök mindegy hogy honnan ered, a receptnek örülök, gondolom nem csak én. Másnak is füződnek hozzá emlékei. A recept irója már mért erőltetné, ő csak leirta, és mi többen gondolom én , értékeljük.
Köszönöm László Krisztina receptet, kipróbálom hogy unokáim se felejtsék el a törökmézet. Üdvözlettel P.Kata

Válasz

Varga Gabriella Dorottya üzente 13 éve

A törökmézhez kapcsolódóan a megjegyzésem annyi, hogy én évekig éltem Törökországban, Isztambulban. Akkor én is úgy gondoltam onnan ez a "mézünk". meg is tanultam a nyelvet, így pontosan rá is kérdeztem, kerestem a törökmézet bazárban, boltokban. Néztek rám, nem ismerték és én soha nem is láttam Isztambulban törökmézet. A hastáncot sem ránk hagyták, az oszmán birodalom kultúrája volt. Lenne nekünk magyaroknak saját különlegessége, ha nem más országok kultúráját (kínai konyha, amerikai foci, hastánc, stb.)másolnánk, erőltetnénk.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu