Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Törökország harmadik legnagyobb városa és Isztambul után a második legnagyobb kikötője. A város , az Égei tenger partján, az Izmiri - öbölben helyezkedik el. Úgy tartják, Izmir a legliberálisabb török város, értékrendje, ideológiája, életstílusa, dinamizmusa és a nemek szerepei alapján. A város központi szimbóluma az oszmán stílusban épült Saat Kulesi óratorony, mely a pálmafákkal szegélyezett Konak téren áll. >>Egyéb infók<<
A város központi helyen áll a nyugati parton, a ragyogó Izmiri öbölben.
Deák Krisztina Aglaja című játékfilmje első külföldi bemutatkozásán elnyerte a legjobb film trófeáját és a török filmkritikusok díját az antalyai filmfesztiválon.
Az idén 49. alkalommal megrendezett antalyai filmfesztiválon Deák Krisztina személyesen vette át a nemzetközi versenyprogram legjobb játékfilmjének járó díjat és a török filmkritikusok szövetségének Siyad-díját - tájékoztatta a Magyar Filmunió szombaton az MTI-t .
Az Eszterkönyv és a Jadviga párnája című filmjéről ismert Deák Krisztina legutóbbi munkája anya és lánya egymásrautaltságáról, a család széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól.
|
|
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Török irodalom. A törökök, pontosabban oszmán törökök történeti és nyelvi élete a XIV. sz.-dal kezdődik. A T. az iszlámmal kapcsolatban alakult ki. Az iszlám műveltség főleg a perzsák földjén virágzott; ezzel a költészettel ismerkedtek meg a nomád törökök legelőbb. A kezdeményező Dzselál-Eddin, a Mesznevi c. hatalmas mű szerzője. Hatása századokon át megmaradt és belőle sarjadzott ki a diván-nevű műfaj, mely lírai és dicsőítő költemények gyűjteményét jelenti; ezek a műfajok kezdetben nem is török, hanem perzsa, majd arab nyelven szólaltak meg.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
1/8 l tej, 3 dkg őrölt kávé, 5 dkg vaj, fél kg túró, 4 ek rum, 8 dkg cukor, reszelt csoki.
A tejet felforralom és leforrázom vele a kávét, állni hagyom, majd
leszűröm és hideg helyre teszem. A vajat simára keverem, hozzákeverem a
túrót és a hideg tejeskávét és az egészet rummal és cukorral ízesítem. A
krémet megszórom reszelt csokival.
5 dl joghurt, fél kg liszt, 1 kg cukor, 1 tk sütőpor, 4 tojás.
A tojásokat felverem, majd belekeverem a cukor felét és a joghurtot, míg
a cukor teljesen fel nem oldódik. Hozzákeverem a lisztet és a sütőport.
A masszát egy kizsírozott tepsibe öntöm és közepes lángon megsütöm. A
maradék cukorból nagyon sűrű szirupot készítek és kihülés után ráöntöm a
sütőből kivett forró tésztára.
Hagymaleves (Sogan Çorbasi)
2 fej hagyma, 12,5 dkg margarin, 3 ek liszt, 1 l húsleves, 4 szelet pirítós, 4 ek reszelt sajt, só, bors, Isot paprika.***
A hagymát vékony karikákra vágom és a margarinban puhára párolom.
Hozzáadom a lisztet és tovább párolom. Felöntöm a húslevessel és kb 10
percig főzöm, Sózom és borszozom.
A levest egy tűzálló tálba teszem, befedem pirítóssal, sajtforgácsokat szórok rá és sütőben átmelegítem.
A csilihez hasonló török törött paprikadarabok, melyeknek azonban nincsen olyan erős utóhatása a szájban.
Zöldborsó hússal (Etli taze bezelye)
1 kg zöldborsó, 25 dkg pulykahús (mell, vagy comb), 2 ek margarin, 3 csésze víz, 2 hagyma, 2 paradicsom, só.
A hagymát apróra, a húst pedig kockákra vágom. Margarinban mindkettőt
enyhén megpirítom. A paradicsomot megszabadítom a héjától, négyfelé
vágom és beleteszem. Hozzáadok ecs csésze vizet és főzni kezdem. Fél óra
múlva hozzáadom a zöldborsót és még két csészényi vizet. További 20
perc után sózom és készre főzöm.
2012. február 1-jén lépett hatályba az a törvény, mely szerint a határátkelőn (értsd repülőtér stb.) vásárolt 180 napos turistavízummal max. 90 napot lehet Törökországban tartózkodni. A 90 nap végén (ami lehet megszakításokkal is, hiszen a vízum többszöri belépésre jogosít) csak a 180 nap letelte után lehet ismét az országba belépni. Tehát a 90 nap után nem lehet (ahogy korábban lehetett) elhagyni az országot, Rodoszon eltölteni egy kellemes napot majd még az esti szárnyashajóval visszatérni és újabb vízumot vásárolni. Ugyanis nem fognak beengedni.
Fél kg lencse, 20 dkg darált hús, 2 fej hagyma, 2 ek vaj, 1 ek sűrített paradicsom, só.
Előző nap beáztatom a lencsét. Egy liter vízben 3/4 órán keresztül
főzöm, majd leszűröm. A vajban üvegesre párolom a finomra vágott
hagymát, hozzáadom a darált húst és 5 percig főzöm. Hozzáadom a lencsét,
a sűrített paradicsomot és a sót. Kevés vizet hozzáadva enyhe tűzön 1,5
óráig főzöm.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu