Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Törek Anna | 1 hozzászólás
A pizzák szerelmeseként természetesen nem hagyhatja ki az ember, hogy megkóstolja a Lahmacun-t, vagyis a „török pizzát”. Áldásos tény, hogy a hétvégén ajándékba kaptam birkahúst, amivel ledarálva végre ezt a receptet is kipróbálhattam!
Hozzávalók a tésztához:
3,5 dl langyos vízbe
1 tk. cukor, amiben megfuttatjuk a
fél kocka friss élesztőt
hozzá adunk 3 ek. olívaolajat
1 tk. sót és
50 dkg lisztet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen elváljon az edényfalától.
Törökországról mindenkinek a nyár, a napsütés, a riviéra, a strandok és a tenger jut eszébe.
Kevesen tudják, hogy az anatóliai félsziget a tél nyújtotta különleges sportolási lehetőségeket keresők számára is maga a paradicsom.
Törökországban öt tartomány várja a síelőket: Uludag, Kartalkaya, Erciyes, Palandöken és Sarikamis.
Mind közül a legkülönlegesebb terep az Anatóliai-hegység csúcsa, a Kackar-hegység.
A félsziget hegyvonulatai, érintetlen lankái a heli-síelők (vagyis a helikopterrel "vontatott" síelők) síparadicsomai a kisgyermekes családok egyik kedvenc téli üdülőhelye.
|
|
„Kurban Bayram”, a legnagyobb iszlám ünnep
Isten nevében:
A négy napos áldozati „Kurban Bayram” a legnagyobb iszlám ünnep, melynek vallási gyökerei egészen Ábrahámig nyúlnak vissza, aki fiát Ismaelt áldozta fel Istennek.
Hagyományosan az Áldozati Ünnepet az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának tizedik napján tartják, körülbelül hetven nappal a ramadán, és közvetlenül a haddzs (a muszlimok éves Mekkába történő zarándoklata) után. Az ünnep általában négy-öt napig tart.
14 éve | Törek Anna | 0 hozzászólás
Aki járt már Bodrumban, vagy akár más kedvelt török
üdülőhelyen, biztosan találkozott egy motívummal, ami egy kék szemet ábrázol („nazarlik”)
– sokszor nem is teljesen egyértelműen szem formájú, de mégis felismerhető a
három körből álló jel. Sok helyen láthatunk ilyet, kezdve az amulettektől
egészen az ajándékos zacskó mintázatáig. Nem csak díszítő-elem, hanem megóv a
rontástól, vagyis a szemmel veréstől is.
Ezeket a helyiek nem csak árulják, hanem használják is, és hiszik, hogy nemcsak
az embereket, hanem az állatokat, és a tárgyakat is megóvja a jel használata.
Akik gyakran utaznak külföldre, a saját bőrükön tapasztalhatták, hogy egészen máshogyan viselkednek a helybéliek, ha saját nyelvükön szólítjuk meg őket.
Ez egyfajta tiszteletadás, értékes gesztus számukra. Ezért tanuljunk meg néhány szót és kifejezést törökül, mielőtt útra kelnénk!
Ha akcióban vagyunk, akár puskázhatunk egy papír cetliről, ez mmár igazán részletkérdés, a szándék a lényeg. És értékelni fogják: a híresen nagy török vendégszeretet még inkább áradni fog felénk.
14 éve | Törek Anna | 8 hozzászólás
Törökországi látogatásunk során az egyetlen, amit nem hagyhatunk ki kóstolgatásainkból, az a kenyér. Az igazi, török, kovásszal készült pide, a tandir és a simik. Mindhárom isteni!
A török konyha amúgy is nagyon büszke hagyományosan készült kenyereire, ezért szinte mindenhez fel is szolgálják valamelyiket három közül. Léteznek olyan éttermek, ahol például a vendégasztalok közé szabályos látványpékséget alakítanak ki. Itt rendesen szemmel kísérhetjük, hogyan készülnek ezek a rendkívül finom kenyérféleségek, melyek szinte kivétel nélkül az ősi technikának megfelelően kovásszal készülnek, faszenes kemencében laposra vannak sütve.
Kihúztuk nyereményjátékunk utolsó nyertesét is. Ezúttal
Kovács Gábor (kovacsgabor007)
klubtagunk nyerte a Suntimes utazási iroda által felajánlott Török Riviéra útikönyvet!
Gábornak gratulálunk nyereményéhez, őt hamarosan e-mailben értesíti a Suntimes utazási iroda, hogy megbeszéljék nyereménye átvételének módját.
14 éve | Zolnay Veronika | 5 hozzászólás
Egy finom török vega recepttel szeretnék kedveskedni mindenkinek, aki most itthon élvezi a jókor jött napsütést - és még nem tudja, mit dobjon össze ebédre.
A török Dolma a görög változat közeli rokona, elkészítésében csupán az üveg tölteni való szőlőlevél beszerzése jelenthet némim gondot, de ma már semmi sem lehetetlen!
Hozzávalók:
1 üveg tölteni való szőlőlevél
2 pohár rizs
4 hagyma
2 db konzerv paradicsom
1 citrom leve
olívaolaj a sütéshez
fűszerek:
2 ek kapor
1 ek édes szójaszósz (vagy gránátalmaszósz, azzal az igazi!)
1 kk fahéj
1 ek petrezselyem
2 ek szárított menta
só
Először a tölteléket készítjük el: a hagymát apróra vágjuk, olívaolajon megpároljuk, azután beleszórjuk a mentát,a rizst, a két paradicsomot.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás