Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Törökország Egzotikus Világa közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Így máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Törökország Egzotikus Világa vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A magyarok nyomai Törökországban" címmel nyílott kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, amit a Török Köztársaság kikiáltásának 88. évfordulója alkalmából mutattak be csütörtökön. A tárlatot Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg a török nagykövetség által rendezett fogadás keretén belül.
A tárlat a többi közt azokra a magyar történelmi személyekre és kiemelkedő alkotókra helyezi a hangsúlyt, akik huzamosabb ideig tartózkodtak az Oszmán Birodalom illetve a későbbi Törökország területén, valamint akik tevékenységükkel kulturális hidat képeztek a török és a magyar nép között.
Italok
Bár a legtöbb török muzulmán, az alkoholos italok kedveltek; a Ramadan idején azonban nem fogyasztanak alkoholt. Népszerűek a sörök (pl. az "Efes"), Anatóliában pedig már időszámításunk előtt is készítettek bort. A rakı jellegzetesen ánizs-ízű alkoholos ital, melyet általában a mezével együtt fogyasztanak. Népszerű még a boza (erjesztett ital búzából vagy darából); az alkoholmentes italok között az ayran (joghurtital) és a şalgam (vörösrépalé).
Hagyományos italok a tea és a török kávé (cukorral vagy anélkül).
|
|
A döneren kívül azonban még számos más finom húsétel is kerül a török asztalokra.
A hús egészen a közelmúltig luxuscikknek számított a rendkívül szegény országban. A legnépszerűbb húsáru a bárányhús, melyet leginkább ünnepeken (pl. esküvő) fogyasztottak, illetve a Kurban Bayramı (Áldozati Ünnep) idején etli pilav (húsos rizs) formájában. Amikor a húsipar megjelent Törökországban, a húsáru mindenki számára könnyen elérhető élelmiszerré vált és bekerült a törökök mindennapi étrendjébe.
Kebab vagy gyros?
A 'kebab' a húsból készült jellegzetes török fogások gyűjtőneve. Az igazi, eredeti Kebab fokhagymával, hagymával, paradicsommal, zöldpaprikával ízesített, kockákra vágott bárányhús, vagy birkahús. Mindezt nyársra fűzik, és grillezve tálalják. Egy másik érdekesség a függőleges nyárson lassan piruló, egymásra rétegezett hússzeletek sokasága. Ez az étel garantáltan friss és ízletes, mert mindig a legkülső (azaz a legjobban átsült, legpirultabb) rétegét szelik le, melyhez különféle péksüteményfajtákat, illetve friss zöldsalátát, zöldborsósalátát, hagymát, paradicsomtálat szervíroznak.
A török konyháról alkotott ismereteink általában a gyorséttermekben ebédszünetben, munka után, vagy a buli végeztével hajnalban kutyafuttában elfogyasztott pitába csomagolt marhahúsra korlátozódnak. Holott a török gasztronómiának számos más arca is van – a gyros viszont igazából nem is tartozik ezek közé. Most akkor hogy is van ez?
A török konyha leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, paradicsom, fokhagyma, és uborka.
13 éve | Óvári György | 2 hozzászólás
Ha törökországi úti ajánlatokat, prospektusokat nézegetünk, aligha ússzuk meg Pamukkaléba invitáló fakultatív programok nélkül. Hogy mennyire is fakultatív egy-egy ilyen trip, továbbá hogyan kell elképzelni egy-egy ilyen utazást, arról lesz most pár szó. A történet kezdődjön egy Isztambulban bolyongó, óvatlan magyar turistával (ez volnék én, siralom tudatlan), aki fényképezőgéppel és térképpel a kezében járta a város ódon utcáit Eminönü kerületben, a kvázi-fedett bazárként funkcionáló aluljárókat (Eminönüben ilyenből is akad, elég szép számmal), átringatózott azokon a régi, büszke gőzösökön a Boszporusz túlpartjára, hogy végül a Haydarpaşa vasútállomásnál kössön ki.
13 éve | Óvári György | 10 hozzászólás
Figyelem! Nyugalom megzavarására alkalmas, felettébb groteszk történetek következnek, csak erős idegzetűeknek!
Ankarában 2011-től immár NEM az oroszlán az állatok királya... Történt ugyanis, hogy a minap érdekes hírlevelet hozott elektronikus postásom; itt és most meg is ragadom az alkalmat, hogy változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljem. Íme:
"A napokban került nyilvánosságra az a hír, miszerint az Ankarai Állatkertben tavaly ősszel egy bengáli tigris végzett egy oroszlánnal.
13 éve | Óvári György | 3 hozzászólás
Kayserinak semmi köze a császárokhoz — ellenben ez Törökország közepe. Ha úti célnak ezt a várost tűzzük ki, akkor semmi baj, keletről-nyugatról egyaránt remekül (ennek értelmezését a t. Olvasóra bízom) megközelíthető. Busszal 13, vonattal 23 óra alatt érünk le/fel.
Az Erciyes hajdanán tűzhányó volt.
A gond akkor jelentkezik, mikor nagy körutazásunk egyik pihenőhelyeként tervezzük be Kayserit. A 13 óra utazás némiképp hasonlít egy 25 óráshoz, azonban az élettani jelenségek egészen másfajta skáláját kínálja.
13 éve | Óvári György | 2 hozzászólás
Az urartu-kori vár maradványai
Törökország legnagyobb tavához érkeztem. Az érkezést - ugyanúgy, mint Isztambulban - itt is egynapos alvókúra követi. A szervezet regenerálódását azonban hirtelen vasajtók hangos nyitása-nyikorgása szakítja meg: napfelkeltekor ( hajnali fél három ) minden kereskedő a maga rendje módja szerint komótosan kezdi kirakni portékáját boltja elé. Mire szememet kinyitom, már megjelent a sokadik csibeárus, a pék eladta egész napi kenyerét, és a halasok is túlvannak már az ötszázadik pisztrángon.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás